4 minuten…
De cruciale tijd bij een hartstilstand is de eerste 6 minuten. Hoe sneller iemand gereanimeerd wordt, hoe groter de kans op leven én leven met minimale schade. Voor de professionele hulpverlening is het vaak lastig om binnen deze tijd bij een slachtoffer aan te komen. Als burgerhulpverlener start jij in die kritieke minuten de eerste hulp op.

Buurtpreventie Passewaaij is, gezien de ligging in Passewaaij, druk bezig om in Passewaaij een 4 minuten zone te creëren. Moet u voor uzelf maar eens bedenken. 3 minuten rennen naar een AED, en dan vervolgens 3 minuten rennen naar het slachtoffer. EN DAN moet u nog reanimeren!!

Jouw taak als burgerhulpverlener
Wanneer 112 wordt gebeld, stelt de meldkamer Ambulancezorg vast of het om een mogelijke hartstilstand gaat. Als dit het geval is, ontvangen de burgers die het dichtstbij het slachtoffer zijn automatisch een alarmoproep. Je gaat naar het slachtoffer toe (of haalt eerst een AED, afhankelijk van de oproep) en je start de reanimatie alvast op. Dat kan handmatig zijn of met behulp van een AED. Je reanimeert net zo lang totdat de ambulance is aangekomen en professionals het werk van je overnemen.

Hoe word ik gealarmeerd?
Wanneer is vastgesteld dat het om een mogelijke hartstilstand gaat, worden de burgerhulpverleners die zich dichtbij het slachtoffer bevinden, binnen een straal van 750 meter, automatisch gealarmeerd. Als vrijwilliger ontvang jij een bericht op je telefoon, per app of sms. Je wordt gevraagd rechtstreeks naar het slachtoffer te gaan of eerst een openbare AED op te halen en dan ter plaatse te gaan.

Wie kan burgerhulpverlener worden?
Iedereen die kan reanimeren, kan zich bij HartslagNu aanmelden. Jij en ik. Jong en oud. Hoe meer mensen bij het netwerk zijn aangesloten, hoe beter. Wanneer je wordt geregistreerd als hulpverlener bij HartslagNu, dan heb je een erkende reanimatietraining gevolgd en zorg ervoor je dat je om de 2 jaar een opfriscursus volgt.

Hulp verlenen wanneer jij wilt
Je verleent hulp wanneer je kunt. Zo kan het zijn dat je niet je plek acuut kan verlaten. En, weet je op voorhand dat je niet oproepbaar bent of wilt zijn, dan kun je dit ook aangeven. Dit kan je in je profiel in de app of op Mijn HartslagNu instellen. Zo heb je altijd zelf in de hand of je wel of niet opgeroepen wordt of naar een reanimatie gaat.

Buurtpreventie Passewaaij is van mening dat vrijwilligerswerk (in deze als burgerhulpverlener) vrijwillig is maar niet vrijblijvend. Als u uzelf aanmeld, hoeft u uiteraard niet altijd aanwezig te zijn om te reanimeren. Maar als u kunt komen, dan is hulp bij ambulance, vrijmaken van straten ivm omstanders of voor veiligheid van de (burger)hulpverleners, of het simpelweg ondersteunen van familie ook noodzakelijk. Er komt meer bij kijken dan enkel reanimeren..!

Meld je aan
Registreer je als burgerhulpverlener wanneer je kan reanimeren. Daarnaast moet je ook willen reanimeren als dat nodig is. Ben je al professioneel hulpverlener? Ook dan is je registratie van harte welkom!

Klik HIER…. om je direct aan te melden als burgerhulpverlener.