De politie heeft laten weten dat er tijdens de eerste kerstdag in de regio vijf keer melding is gedaan van een woninginbraak. Dit was in Culemborg twee keer, Tricht, Kesteren en Zuilichem. 

Gaat u vanavond weg dan hebben wij nog wel wat tips.
U ziet iemand in uw buurt die heel geïnteresseerd bij huizen naar binnen kijkt. Die persoon loopt even weg, komt weer terug, maakt een rondje om het huis. U voelt dat het niet klopt. Hieronder leest u meer over verdacht gedrag en wat u kunt doen.

Veel inbrekers bereiden zich voor: Ze selecteren een huis, schatten in hoe makkelijk ze binnen kunnen komen en bekijken of er een buit voor het grijpen ligt. Ook schatten ze in hoe snel ze kunnen wegkomen en of buurtbewoners opletten. Dus lopen ze speurend rond (vaak dezelfde route), kijken naar binnen of bellen aan. Ook voelen ze aan deuren of ramen of lopen om huizen heen en verstoppen gereedschap/ hard voorwerp zoals een steen.

Hoe herkent u een inbreker? 
Er is niet één type inbreker. Inbrekers kunnen professioneel en georganiseerd bezig zijn, maar het kunnen ook mensen uit uw eigen buurt zijn. U kunt het beste letten op het gedrag van personen die in uw buurt lopen. U weet zelf wat normaal is in uw wijk. U weet wanneer er bekende of onbekende mensen langslopen. Welke routes normaal gesproken gereden en gefietst worden. Plekken waar het logisch is om stil te staan of waar je juist doorloopt. Afwijkend gedrag kan betekenen dat er een inbreker op onderzoek uit is.

Wat kunt u zelf doen? 

Let (bij uzelf of bij uw buren) op takjes tegen de deur, papiertjes tussen de deur of een foldertje dat dagenlang uit de bus blijft steken. Dat zijn aanwijzingen die inbrekers mogelijk achterlaten om te bepalen of iemand al dan niet thuis is. Ziet u iemand die zich verdacht gedraagt? Spreek hem dan aan. Vraag of hij de weg zoekt of hulp nodig heeft. Is degene inderdaad zich aan het voorbereiden op een inbraak, dan zal die persoon zich mogelijk bedenken nu hij zich betrapt voelt. Durft u dit niet, bel dan 112. U geeft door wat en wie u ziet en de politie kan dan misschien een inbraak voorkomen.

1-1-2, daar pak je ook woning- inbrekers mee 

U kent uw wijk het beste. Als u denkt dat er iets niet in orde is, dan is dat meestal ook zo. Ziet u verdachte personen, mensen die niet in uw buurt thuishoren en veel aandacht hebben voor woningen, bel dan direct de politie via 1-1-2. Schrijf op hoe hij/zij eruit ziet (kleur kleding, haarkleur/kapsel), lengte (groter of kleiner dan uzelf) en of de persoon dik of dun is. Misschien valt een tatoeage of litteken extra op of heeft de persoon een opvallend petje, tas of schoenen. Kijk ook in welke richting ze vertrekken, zodat u dit aan de politie kunt doorgeven. Noteer merk en kenteken van het even- tuele vervoermiddel. Het is van belang om zo snel mogelijk te bellen, een inbreker heeft slechts enkele minuten nodig om zijn slag te slaan en er vandoor te gaan. Door uw melding kan de politie snel ter plaatse zijn en de inbrekers oppakken.

De politie benadrukt:

liever tien keer voor niets gebeld, dan één keer te weinig!


Bron: 112rivierenland