Gemeente Tiel besteld voor alle hoogbouw in Tiel plastic ringen voor om de (lantaarn)palen waar men de zakke plastic kan aanbieden.

Enkele jaren geleden, tijdens NL-doet, hebben vrijwilligers van de wijkvereniging Passewaaij en Buurtpreventie Passewaaij geheel de wijk Passewaaij voorzien van deze kroon-ringen.

Vanaf januari 2019 zullen mensen in de laagbouw het huidige plastic in de daarvoor bestemde ondergrondse afvalcontainer moeten plaatsen. Deze komen verspreid door de geheel Tiel. De ‘rest’ container zal daardoor komen te vervallen. Hierdoor komt er géén extra container, enkel de afvalstroom wordt anders ingezameld. Aldus de woordvoerder van gemeente Tiel.

Als Buurtpreventie Passewaaij horen en krijgen wij vele klachten van de mensen die op de hoogbouw woningen wonen. Zij geven aan nergens hun zakken kwijt te kunnen. Enkel, zal dit na het plaatsen van deze ringen niet veranderen?! Er is namelijk nog steeds één dag in de week wanneer deze zakken worden opgehaald. Men dient dus alsnog de zakken een week lang ergens te plaatsen.

Er wordt dan ook hardop nagedacht of men niet beter ondergrondse algemene containers kunnen plaatsen. Hierdoor kan ieder huishouden hun plastic afval kwijt en is de kans op brandstichting verkleind. Zeker wanneer je enkel die container kunt openen met behulp van het afval-pasje. Dit pasje zal ook ingezet worden bij het weggooien van het restafval.

Discussie scheiden van afval

Er is de afgelopen periode en komende periode is er al veel discussie omtrendt dit probleem naar voren gekomen. Er zullen zeker nog niet de laatste woorden over gesproken worden.

De AVRI geeft aan dat vooraf scheiden weldegelijk loont. Terwijl o.a. de VVD Tiel van mening is dat dit geen enkele zin heeft. Aldus een woordvoerder van deze partij.