Sinds het hondenbeleid in de gemeente Tiel is ingevoerd en wordt opgetreden tegen het niet opruimen van hondenpoep, komen er steeds meer klachten over katten. De overlast van uitwerpselen van katten komt vooral in tuinen voor. Het stinkt en is erg vies als je in de tuin aan het werk bent.

 

De klagers vragen de gemeente op te treden tegen de overlast die katten in hun directe woonomgeving veroorzaken. Hoewel wettelijk is bepaald dat de eigenaar van een kat (of een ander dier) er voor moet zorgen dat deze geen overlast voor de omgeving veroorzaakt, kan de gemeente niet bemiddelen in conflicten over kattenoverlast. De reden hiervoor is dat de kattenoverlast zich meestal afspeelt op eigen terrein en niet in de openbare ruimte. Gemeentelijk toezicht is hier niet mogelijk.

De gemeente vindt het wel belangrijk dat buurtgenoten de kattenbezitters kunnen aanspreken op eventuele overlast. Helaas horen wij  vaak dat de klager geen gehoor vindt bij de eigenaar van de kat(ten). Op internet is een aantal tips te vinden voor zowel degene die overlast ervaart als de kattenbezitter. Zo zijn er diverse middelen die een kat uit de tuin houden (bijvoorbeeld ‘kattenschrik’, plantjes bieslook of mottenballen). Wij adviseren u om met elkaar afspraken te maken en zo de overlast  op te lossen. De bemiddeling inroepen van een ‘onpartijdige 3e buurman of buurvrouw’ kan ook een goede manier zijn om een probleem met elkaar te bespreken en op te lossen.

Komt u er met de eigenaar van de kat echt niet uit dan kunt u juridische bijstand inschakelen. Als u over een rechtsbijstandsverzekering beschikt wordt dit mogelijk vergoed.

 

bron: www.tiel.nl