Met aed’s en hulpverleners meer harthulp in Passewaaij

TIEL – Passewaaij krijgt waarschijnlijk twee extra openbare defibrillators. Daarbij is de wijk binnenkort zo’n twintig burgerhulpverleners rijker die met deze aed’s het hartritme kunnen herstellen bij iemand met een infarct.

Buurtpreventie Passewaaij hield maandag een informatie-avond over dit onderwerp.

Vandalismeproof
Het medisch opleidingsbedrijf Just4Safety bood een aed aan. De organisatie Heartsafe Tiel, die al langer ijvert voor een goed netwerk van defibrillators in de stad, sloot zich daarbij aan door een buitenkast die vandalismeproof is ter beschikking te stellen. Deze aed komt waarschijnlijk in de Dijkmanzoet te hangen, aan de woning van een lid van Buurtpreventie Pasewaaij.

Sponsoring
Een eigenaar van een aed aan De Kamille heeft zich bereid verklaard deze buiten te hangen zodat het apparaat altijd openbaar te gebruiken is. Hiervoor moet nog wel een buitenkast geregeld worden. Buurtpreventie Passewaaij hoopt op meer sponsoring.

Drie apparaten
Er zijn meerdere aed’s in de wijk, maar drie apparaten zijn momenteel dag en nacht toegankelijk en aangemeld bij Hartslagnu. Deze organisatie stuurt via 112 burgerhulpverleners via de dichtstbijzijnde aed naar een slachtoffer. Tijdens de avond hebben vijftien mensen zich aangemeld om hun diploma te halen om hulpverlener te worden. Zeven mensen hebben hun diploma al, maar gaan zich nu ook aanmelden om burgerhulpverlener te worden.

Bron: De Gelderlander – online lezen?